Limbajul pe care-l inteleg toti!

Un gest face mai mult decat 100 de cuvinte

Un amalgam babilonic de mai bine de 6000 de limbi ingreuneaza viata tuturor oamenilor. Dar un singur limbaj – desi mut – este inteles de toti: limbajul trupului.

Limbajul trupului  le este comun tuturor oamenilor, chiar daca marea majoritate il folosesc inconstient. A fost dezvoltat de om, inainte ca laringele lui sa fi fost asltfel format incat sa emita sunete inteligibile. Doar mai tarziu diferitele culturi au adaugat mici variante fondului comun de cuvinte al acestui limbaj. Omul “intelectualizat” din zilele noastre, mai ales din zonele cu clima mai racoroasa, cum ar fi Germania si Anglia, a uitat de-a binelea ca poseda acest limbaj, dar il foloseste fara sa vrea si fara sa stie. In schimb “focosii” din sud, ca Italienii sau Spaniolii, vorbesc gesticuland incontinuu si mai sunt si foarte mandri de modul lor plastic de exprimare. Este foarte usor sa lustruiesti cuvintele si sa rastalmacesti frazele. Talleyrand, ministrul de externe a lui Napoleon, si-a permis chiar o declaratie cinica: “Limbajul le este dat oamenilor pentru a-si ascunde gandurile.”

Mai rapid decat cuvintele

Lucrurile stau altfel in privinta limbajului trupului. Aceasta dupa parerea unor oameni de stiinta, nu poate minti. Altii spun ca poate  totusi minti, dar cu mult mai greu. Astfel imbujorarea este o expresie a limbajului corpului pe care oricine ar fi bucuros sa o poata evita, dar cu minim de  reusita. Celalalt va intelege imediat ce se petrece cu persoana care s-a inrosit: jena, nesiguranta, recunoasterea unei minciuni.

Testele au aratat ca femeile se pricep mai bine decat barbatii sa inteleaga limbajul trupului, in schimb, barbatii descopera mai repede decat femeile incercarea de inducere in eroare. Apoi gesturile sunt mai rapide decat cuvintele. Intrucat omul a folosit limbajul corpului mai multa vreme decat vorbirea, acest mod de comunicare este si considerabil mai rapid. Raspunsul la semnalele corpului unei persoane, simpatice sau antipatice, vine in fractiuni de secunda. Incercati, va rog, sa raspundeti atat de repede prin cuvinte! Chiar si cei care “se bat cu pumnii in piept”ca nu “vorbesc”  cu trupul, o fac totusi.

Semnale permanente

Psihanalistul Paul Watzlawick sustine ca omul nu se poate comporta altfel. Chiar si o persoana care sta tacuta pe o banca din parc sau in sala de asteptare la medic emite continuu semnale. “Prin limbajul trupului, procesul de recodificare a gandurilor in plan fizic devine vizibil”, spune Allan Pease, fara indoiala cel mai bun expert in limbajul trupului din toata lumea. El este convins ca: “mesajele nonverbale pe care le emitem si le receptionam permanent ne determina deciziile in proportie de peste 80%.”

Limbajul trupului in cuvinte

Chiar si in zilele noastre, vorbirea uzuala imbraca in cuvinte limbajul trupului si spune de pilda, ca cineva “lasa capul in jos”, “intoarce cuiva spatele”, “trece cu vederea”, “isi musca limba”, “ii inchide cuiva gura”, “se scarpina ganditor in cap”.

Exista gesturi care sunt pretutindeni pe glob aceleasi – sunt innascute. Printre acestea se numara respingerea si condescendenta, teama, agresiunea, increderea si simpatia. Ochii larg deschisi nu sunt pentru nimeni un secret, palma intoarsa in fata e un semnal clar de oprire. In schimb, alte gesturi sunt cunoscute doar in anumite culturi. Germanii dau din cap cand vor sa spuna “da”,In schimb, daca un grec da din cap (de jos in sus, adesea legat si de un “ts” suierat), semnificatia este “nu”. Unii turisti au fost derutati, mai ales ca in greaca, “da” se spune “ne”.

Mici deosebiri

Limbajul efectiv al trupului poate fi usor evidentiat prin experimente simple.

Testul nr.1

Doua persoane sau, mai bine, un grup de persoane se aseaza in asa fel, incat nimeni sa nu poata vedea fata partenerului; deci spate in spate. Daca se incepe o discutie pe o tema oarecare, imediat se va simti ca discutia se desfasoara altfel decat in mod obisnuit. Caci se aude ce spun ceilalti, dar nu se “vede” ce spun. Comunicarea este perturbata!

Testul nr.2

Pentru acest test nu este nevoie de un grup. Nu trebuie decat sa inaltam sprancenele si sa incercam, din aceasta postura, sa transmitem sentimente agresive. Se va observa rapid cat este de dificil. Prin inaltarea sprancenelor, corpul semnalizeaza nevoia de informatii. Cine este curios sa afle ceva nu poate dori in acelasi timp sa respinga informatia asteptata printr-un gest morocanos ce exprima agresiune.

Cine a inteles cat de importante sunt semnalele secrete, acela va dori si sa invete cum sa le foloseasca pentru sine.

Multi politicieni invata si ei, in cadrul unui program de pregatire special, cum sa obtina efectul dorit de la prieteni, dusmani si binenteles de la public.

Gesturi artificiale

Limbajul trupului serveste la constientizarea propriilor semnale mute si la educarea in sensul interpretarii semnalelor celorlalti.

Nu trebuie sa ne asteptam la miracole in acest sens, dar de mirat ne vom mira adesea.

Fireste, nimeni nu-si va inchipui ca ar putea sa invete pe dinafara semnalele trupului, la fel cum inveti cuvintele unei limbi straine, si apoi sa le foloseasca, pentru a-i induce mai usor pe ceilalti. Gesturile invatate au un efect mai degraba artificial si denaturant.  Dar, de vreme ce corpul nostru emite permanent semnale, mintea ar trebui sa le inteleaga si sa le accepte. Putem, astfel, sa aplicam mai bine metodele pe care ni le-a daruit natura, pentru a ne intelege mai bine cu cei din jur si cu noi insine.

Diferenta in gandire dintre femei si barbati

continuare…

continuare…

continuare…

Reclame

Un comentariu la “Limbajul pe care-l inteleg toti!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s