MOZART – NE FACE FERICITI

Cunoscatorii stiu de multa vreme: nicio muzica nu se rasfrange atat de benefic asupra oamenilor ca cea compusa de copilul- minune de la Salzburg – Wolfgang Amadeus Mozart.

In opinia oamenilor de stiinta, muzica este cea care calmeaza creierul sa  se concentreze. Dar nu orice muzica: Frances Rauscher, psiholog si Gordon Shaw, neurobiolog la University of California din Irvine, au efectuat un interesant experiment cu studentii.

Rauscher si Shaw au impaturit bucati de hartie si, cu o foarfeca, au decupat din ele niste forme – cunoastem jocul, inca de la gradinita. Subiectilor li se cerea sa intuiasca modelul care va aparea cand foile vor fi din nou desfacute. Majoritatea studentilor au ghicit corect, dar aceasta sarcina a fost doar o parte din test.
CREIERUL SE DESCHIDE

Dupa prima etapa, studentii au format trei grupe. Inainte de-a trece la cea de-a doua proba, prima grupa a ascultat timp de 10 minute, Sonata in re-major pentru doua piane, de  Mozart. Celei de-a doua treimi a subiectilor i s-au repartizat mostre de muzica de diferite genuri, iar pentru ceilalti nu s-a mai pus nici un fel de muzica. Oamenii de stiinta au fost consternati, inregistrand rezultatul: studentii care audiasera diferite genuri muzicale au prevazut cu o exactitate de peste 11% cum va arata modelul decupat din hartia impaturita.

Grupa lipsita de auditie muzicala a ridicat performanta de 14%. Dar in cazul subiectilor carora li s-au oferit muzica de Mozart, valoarea a crescut cu 62%! „Muzica lui Mozart pare sa deschida creierele”, asfel rezuma Gordon Shaw rezultatul studiului.

Shaw nu si-a mai gasit linistea, intrebandu-se de ce a crescut performanta intelectuala. A declansat un al doilea experiment, in care s-a prevalat de faptul ca activitatile creierului pot fi vizualizate in simularea pe computer. Celulele nervoase ale creierului formeaza legaturi care se activeaza intr-un anume ritm. Cand computerul a transpus aceste probe de ritm in sunete, s-a petrecut ceva unic: s-a auzit ceva ce amintea de unele bucati din epoca Baracului, ca si de muzica asiatica si de muzica de relaxare, foarte la moda in ultima perioada.

Shaw a continuat sa cerceteze ce zone ale creierului sunt active atunci cand urechea asculta muzica. Si de data aceasta, a fost vorba de concertele lui Mozart. Rezultatul spectaculos: muzica, indiferent de stil, activeaza numai acea parte din creier care prelucreaza sunetele – cu exceptia muzicii lui Mozart.

Muzica copilului-minune de la Salzburg modifica cel mai frecvent volumul de la tare la incet si invers, cu o periodicitate de 30 de secunde – identic cu modelul fundamental al undelor creierului.

Muzica lui Mozart sincronizeaza emisfera stanga  a creierului nostru, responsabila cu gandirea logica, cu emisfera dreapta, responsabila cu creativitatea. Si nimic nu ne destinde mai bine ca echilibrul armonios dintre inima si ratiune.

Reclame

2 comentarii la “MOZART – NE FACE FERICITI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s